dilluns, 28 de febrer del 2011

Queda constituït el Consell Científic del Parc Geològic


El Consell Científic del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central va quedar constituït i es va reunir per primera vegada ahir dijous, donant així per completat el procés de constitució oficial del Parc, després que quedés format l’òrgan rector del Patronat que dirigirà el Parc -format pel Consell Comarcal del Bages, els ajuntaments de Collbató, Súria, Moià, el Museu Valentí Masachs i el Patronat de la muntanya de Montserrat-. El Consell Científic, junt amb la comissió tècnica,i el consell consultiu, completen els òrgans de gestió del primer Parc Geològic que es constitueix a Catalunya, i que té com objectius divulgar i preservar el patrimoni geològic i miner del nostre territori.

Els assistents a la primera reunió del Consell, ahir, eren principalment institucions científiques, de defensa del patrimoni geològic i miner, de l’àmbit de la divulgació pedagògica i també l’empresa privada. El pla de treball té com a objectiu principal posar en comú informació, atansar la geologia i la mineria a la societat així com divulgar les accions i propostes turístiques de cada un dels agents que formen part del Parc.

Entre les tasques del Consell Científic es va acordar prioritzar:
• Proposar actuacions de recerca científica al Parc, i de recerca en la didàctica de les ciències geològiques
• Col·laborar en la creació d’un centre de recerca
• Contribuir al progrés del coneixement de la geologia i mineria del territori mitjançant treballs de recerca i tesis doctorals, a més de potenciar el vessant del benestar social i la qualitat ambiental del patrimoni natural del Parc, que pot aportar la recerca.
• Col·laborar amb els centres d’ensenyament, amb una atenció especial als estudiants i docents de primària i secundària.
• Facilitar les estades d’estudiants i professionals de les geociències tant de l’àmbit nacional com internacional.

Totes les accions a l’entorn del Parc volen donar a conèixer el nostre territori, des del seu patrimoni geològic i miner fins els seus valors històrics i culturals, la seva gastronomia, festes populars, etc, per convertir-lo en un pol d’atracció per al geoturisme.

El Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes, va presentar la comissió, el president de la qual serà Josep Maria Mata Perelló, director del Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. El Consell Científic està format per: Universitat Politècnica de Catalunya, Camp d’Aprenentatge del Bages, Iberpotash, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Institut Geològic de Catalunya, Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Museu de Moià, Sociedad Española de Defensa del Patrimonio Geológico y Minero, Comissió de Patrimoni de la Sociedad Geológica de España, Institució Catalana d’Història Natural, Asociación para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra i Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya.

El conseller Vinyes va agrair l’assistència de tots els membres del Consell Científic i els va animar per “aconseguir que en un futur proper, el Parc es converteixi en el primer Geoparc de Catalunya, i que pugui contribuir a desenvolupar aquest territori des del punt de vista d’un turisme sostenible i cultural.”

1 comentari:

  1. El Comité Científic del parc geològic i miner de la Catalunya Central va aconseguir en la seva primera reunió una bona combinació entre estudiosos de la geologia i la mineria i docents que es dediquen a la divulgació d'aquesta matèria. A la reunió es va fer una reflexió molt important: Contribuir al progrés del coneixement de la geologia i la mineria del territori i donar a conèixer la vinculació de l'empresa privada en aquest projecte per tal que la societat tingui una visió positiva de la mineria.

    ResponElimina