diumenge, 15 de juliol del 2012

La mineria mil•lenària de la Catalunya Central


El nom de Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central no és casual. Malgrat que a primer cop d’ull el que ens crida l’atenció de la mineria són les grans infraestructures modernes creades per l’extracció de la potassa i l’halita als nuclis de Súria, Balsareny, Sallent, i també Cardona, els inicis de la mineria es remunten varis mil·lennis enrere.

Part de la investigació desenvolupada per l’Institut de recerques envers la Cultura (IREC) a la Vall Salina de Cardona, ha permès recuperar un important número d’eines de pedra polida destinades a l’extracció de la sal gemma (halita) que en aquest indret, aprofitant una important estructura tectònica, aflorava en superfície. Aquests eines daten aquesta activitat minera del Neolític mitjà (4.500 – 3.500 BC) i les marques d’ús estudiades n’han permès conèixer el mètode d’explotació. A més, les evidències arqueològiques semblen confirmar que el mètode de producció minera en terrasses es va mantenir sense moltes modificacions fins la construcció de la Mina del Duc a principis del s. XX. Aquesta activitat podria ser la primera explotació minera de sal gemma d’Europa.

A continuació, per ampliar aquesta informació, recomanem la lectura d’un parell d’articles en relació als mètodes i eines d’extracció de la sal gemma a la Vall Salina de Cardona, així com l’ús de la sal com a element d’intercanvi amb altres comunitats de Catalunya durant el Neolític mitjà (Autors: Fíguls, A. i Weller, O.).

Més recentment, ara fa tot just 100 anys es va descobrir a Súria el jaciment de potassa. Aquesta efemèride que es celebra durant tot aquest any 2012 tindrà un dels moments àlgids durant la celebració del “XIII Congreso Internacional sobre PatrimonioGeológico y Minero”, al setembre, on el Parc Geològic i Miner de la Catalunya participa en l’organització juntament amb la SEDPGYM, Iberpotash i la UPC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada