dilluns, 20 de setembre del 2010

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central

En l’actualitat s’està treballant en dues línies la creació del Parc Geològic i Miner i la preparació de la candidatura per entrar a formar part de la xarxa de geoparcs europeus.. El territori que es proposa en la candidatura coincideix amb la delimitació del Parc Geològic i Miner, és a dir, està format per gran part dels municipis del Bages i el municipi de Collbató, al Baix Llobregat. La mineria ha estat representada a la comarca des de temps immemorials i té un vincle molt directe amb el passat històric i l’evolució social de molts indrets del Bages. Ara bé, que la mineria, sigui per extreure sals, calcàries, gresos, etc. s’hagi establert en un lloc i no en un altre únicament ve condicionat per la geologia. Així doncs, conèixer aquesta geologia i la distribució d’aquestes roques en el territori ens pot fer comprendre millor les característiques i la vida del Bages a través dels segles. D’aquesta manera, la proposta de tematització del Parc se centraria en els següents punts:


La mineria:

Representa l’argument central del Parc. En aquest camp s’inclou:

a) Patrimoni miner.

b) L’explicació en tots els sentits de la geologia que dóna aquests recursos ja sigui a nivell de paleogeografia i ambients sedimentaris que formaren les diferents roques, la forma com la geologia ha atansat relativament aquestes roques a la superfície, quines característiques i usos tenen aquestes roques explotables, etc.

c) Mecanismes que ha enginyat l’esser humà per arribar al mineral o roca, entre altres.


La geologia i el paisatge:

Representa el context general del Parc i se centraria en el patrimoni geològic representatiu del territori. Inclou tots els elements considerats com a patrimoni geològic o afloraments interessants des del punt de vista geològic o paisatgístic. Són punts de gran interès geològic que tenen especial rellevància per a poder explicar la morfologia de la comarca (per què es diu el Pla del Bages, la serra de Montserrat, la serra de Castelltallat, etc.), per a comprendre la història geològica del Bages o bé per a ensenyar en quins llocs la ciència ha pogut avançar gràcies a la fantàstica exposició d’alguns afloraments del territori.


Si tenim en compte que actualment no podem renunciar als recursos no renovables que ens ofereix la Terra però tenim clar que la seva explotació ha d’anar, cada dia més, cap a ser sostenible per al medi ambient, des del Parc i en col·laboració amb les empreses participants es poden realitzar tasques de divulgació ambiental, de mostrar les millores en les tècniques d’explotació i tractament que duen a terme les industries extractives, de sensibilització sobre la importància social i econòmica de la mineria, de la necessitat de preservar els punts d’interès geològic, de divulgar la relació entre la roca original i els productes finals, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada