dijous, 29 de setembre del 2011

X CONFERÈNCIA DE GEOPARCS EUROPEUS

Durant els dies 16 a 20 de setembre de 2011 s’ha dut a terme al Geoparc de Gea Norvegica (Noruega) la X Conferència de Geoparcs Europeus. Aquesta conferència es celebra anualment, cada vegada en un Geoparc diferent de la Xarxa (European Geoparks Network, EGN), i serveix per posar en comú estratègies, projectes, activitats, etc. Aquestes oportunitats de treballar en xarxa constitueixen l’essència dels geoparcs i sovint s’estableixen col·laboracions de llarga durada que poden transformar-se en beneficis concrets per a cada territori.

Així com l’any passat el tema principal de la Conferència celebrada al Geoparc del Bosc Petrificat de Lesvos (Grècia) era “Aprenent del passat – Construint un futur sostenible”, enguany s’ha centrat en el tòpic “Sostenibilitat a través del coneixement. La comunicació als Geoparcs”. En les múltiples sessions es van poder escoltar conferències i presentacions sobre interpretació i comunicació en l’entorn dels Geoparcs, Geoturisme, educació i recerca, etc.

Aquesta conferència, oberta a tothom, va comptar amb la presència de multitud de territoris de tot el món que hi van assistir per presentar la seva candidatura, com ja havíem fet l’any anterior amb el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central. Així doncs candidats del Brasil, Xina, Corea, Turquia, Islàndia i altres països d’Europa (Finlàndia, Itàlia, Holanda,...) van tenir l’oportunitat d’explicar els seus projectes i treballar amb els altres geoparcs per millorar-los de cara al pas final per esdevenir membre de ple dret de la Xarxa. Els quasi 250 participants fan constatar la bona salut dels geoparcs, que després de 10 anys d’existència es consoliden com una estratègia de desenvolupament local que dóna resultats contrastables, especialment en l’actual context de crisi.

Durant la reunió de Comitè la Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals, sota els auspicis de la UNESCO, es va aprovar la incorporació de nou nous territoris, pertanyents a 8 països, dos d’ells a Espanya. Aquesta Xarxa internacional compta actualment amb 87 geoparcs repartits en 27 països.

Una delegació del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central formada per Joan Vinyes, Conseller de Turisme del Consell Comarcal (impulsor del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central), i Ferran Climent, director científic del Parc va assistir a la Conferència com a part del procés de candidatura cap a membre de la Xarxa Europea de Geoparcs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada