dimecres, 21 de desembre del 2011

Congrés Internacional de Geoturisme “Geotourism in action”, al Geoparc d’Arouca (Arouca, Portugal). 9-13 de novembre 2011

El concepte geoturisme és relativament nou però és un fenomen que està emergint amb força els últims anys.

No hi ha una definició clara sobre què implica i fins on abasta el geoturisme. Per segons quins autors el geoturisme es circumscriu al turisme que visita atraccions i destins vinculats a la geologia. Per altres, cada vegada més nombrosos, geoturisme implica una accepció més general i que, si bé parteix d’un territori amb un patrimoni geològic (i miner) d’especial rellevància, té en compte el territori en tots els seus aspectes (patrimoni natural, paisatge, patrimoni cultural, tradicions, elements històrics, identitat, etc.) així com un projecte de gestió territorial, econòmica i social, sostenible i que procuri per la millora de la qualitat de vida dels habitants del territori.

És en aquest sentit més ampli que s’han posicionat els Geoparcs i que és el pal de paller de la filosofia que mou aquesta Xarxa europea i global. Representants del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, com a territori aspirant a Geoparc i a partir de la seva aposta clara per la projecció dels productes locals i el territori en el seu conjunt, han assistit al congrés per donar a conèixer el projecte.

El Congrés Internacional Geotourism in action s’ha presentat sota el lema d’Excel•lència i Innovació i amb els objectius principals de “Conèixer, Entendre i Valorar”. Es va dur a terme en el context d’un Geoparc europeu que ha apostat fort per aquest tipus de turisme i per tant un espai ideal per debatre sobre aquest temes. Nogensmenys actualment hi ha un creixent interès en totes les parts interessades vinculades al turisme: dels visitants als tour operadors passant per entitats locals, regionals, nacionals i internacionals.

El congrés va comptar amb la presència de representants de diferents organismes com Centre pels Destins Sostenibles de National Geographic, la Xarxa de Geoparcs Europeus i la Universitat de l’Estat de Missouri (USA), valedors i estretament vinculats al Geoturisme, tot i que des de diferents punts de vista, que es van encarregar d’obrir el congrés amb les respectives conferències inaugurals. Entre els nombrosos assistents hi havia representants de Geoparcs i territoris de l’estat espanyol, Portugal i especialment Brasil, on s’hi estan desenvolupant gran nombre d’iniciatives.

Durant les jornades de conferències es van debatre aspectes cabdals sobre la visió dels diferents actors turístics involucrats respecte el geoturisme, les bones pràctiques i les experiències exitoses en geoturisme, treball en xarxa, etc. Fruit de les discussions en van sortir 6 punts claus resumits en la Declaració d’Arouca.

És interessant destacar com a partir del Congrés, el Sr. Jonathan Tourtellot, director del Centre pels Destins Sostenibles de National Geographic, va adaptar la seva definició de geoturisme, que abans excloïa la paraula geologia, i ara proposa d’incloure-la explícitament. L’entrada al seu bloc, a més, fa èmfasi en la seva descoberta amb la geologia i la nova implicació del concepte “geoturisme” visitant el Geoparc d’Arouca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada