dimarts, 8 de maig del 2012

El projecte del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central es presenta formalment amb el suport del territori


El Mas de Sant Iscle ha estat l’escenari aquest migdia de la presentació formal del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central al territori. El projecte compta amb el suport dels diferents agents de la comarca i planteja aprofitar els recursos que ofereix el Bages per esdevenir un referent en el camp del geoturisme. El territori té identificats 46 punts d’interès ecològic i miner catalogats i classificats. A més, compta amb les Coves del Toll de Moià, les Coves del Salnitre de Collbató i el Museu de Geologia Valentí Masachs que ja funcionen com a centres d’acollida de visitants. En l’actualitat, el parc aspira a integrar-se a la xarxa europea de Geoparcs que avalua la UNESCO aquest proper mes de juny. Es tracta del primer i únic geoparc de Catalunya.

Edició de fullets informatius
Les dues rutes del Parc Geològic i Miner que s’han concretat fins al moment ja disposen dels primers materials informatius per facilitar-ne la seva divulgació. En aquest sentit, s’han editat fullets informatius de la ruta Les coves del parc i de l’itinerari El mar de la Catalunya Central. El primer recorregut s’inicia a Collbató (coves del Salnitre), continua a Manresa (museu de geologia i la Cova), s’atura a Calders (forn de calç) i acaba a Moià (coves del Toll). La segona ruta comença a Súria (Falla del Mig-Món i forn de guix), ressegueix els Aiguamolls de la Bòbila de Santpedor, fa parada a Artés, Calders (meandre) i també finalitza a Moià (coves del Toll).

Més material
En la presentació d’aquest migdia s’ha donat a conèixer la pàgina web del parc geològic que és activa i es pot consultar a l’adreça www.parcgeologic.cat, el logotip i la mascota. Tot plegat ajudarà a difondre el projecte. La presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado, ha explicat que “és una aposta del territori que va més enllà de la comarca” i el conseller de l’àrea de Turisme, Joan Vinyes, ha comentat que “avui donem el tret de sortida al parc. La nostra és una aposta que vol sumar sinergies implicant el sector públic i el sector privat”. Vinyes ha afegit que “el parc ens permet donar una visió cohesionada del territori amb la voluntat d’aplicar un model de turisme sostenible donant valor als atractius que tenim”.

El Bages, comarca estratègica
El Bages presenta una geodiversitat important que ha fet que al llarg de la història els seus habitants hagin desenvolupat activitats relacionades amb els recursos naturals que han deixat un important patrimoni. La conca minera de Cardona-Súria constitueix un exemple excepcional de rellevància mundial de sedimentació de roques evaporítiques en un context tectònic dinàmic, així com una de les zones mineres de sals potàssiques més importants d’Europa. L’activitat minera ha deixat un nombre important de galeries, vies, casetes de miners i afloraments geològics de gran interès per al públic.

Més enllà de la minera, el territori compta amb singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre i els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt que conformen dos parcs naturals amb un paisatge molt particular.

Suport del territori
El projecte del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central compta amb el suport del teixit empresarial de la comarca dedicat al sector del turisme, format per més de 400 empreses i dels municipis que en formen part. Iberpotash també s’implica amb el geoparc amb el desenvolupament d’un projecte singular i innovador per fer realitat la creació d’un centre d’interpretació de la mineria de la potassa. El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, el Centre d’art i sostenibilitat El Forn de la Calç i el Centre d’Aprenentatge del Bages treballen en aquesta direcció.

Un sector preparat
El sector del turisme compta amb un ampli ventall de serveis i activitats gestionades pel teixit empresarial de la comarca. El Bages disposa de prop de 300 restaurants, 120 allotjaments (hotels, hostals, albergs i cases rurals), 36 empreses d’activitats de turisme actiu i cultural i una desena de museus i centres de visitants.

La porta del geoturisme
El geoturisme es perfila com una eina per al desenvolupament econòmic sostenible del territori esdevenint un reclam per atreure turistes. La indústria ha anat perdent pes al territori i el turisme obre la porta a nous creixements davant la conjuntura actual. Es poden crear noves oportunitats de negoci, dinamitzar les empreses turístiques del territori, crear nous llocs de treball i revaloritzar la identitat social i cultural de la comarca. El Bages té potencial per posicionar-se com a destinació turística amb una oferta diferenciada i de qualitat, tal i com avalen els procesoss d’auditoria i comprovació a què són sotmesos els geoparcs per part de la UNESCO. El geoparc permetria atraure visites d’investigadors i geòlegs, persones interessades en el geoturisme i un segment de turisme relacionat amb la formació (escoles i centres educatius d’arreu del món).

Contingut científic
El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central té, en l’àmbit científic, unes línies d’actuació principals molt definides: fomentar la recerca, divulgar la geologia (ciència i territori) i l’art de la mineria, així com els seus beneficis i implicacions socials i mediambientals i la geoconservació del patrimoni geològic i miner. Per això compta amb un Consell Científic on hi són representades institucions rellevants en el camp de la recerca, divulgació i gestió de la geologia i la mineria Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que n’ostenta la presidència, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Barcelona (UB), Institut Geològic de Catalunya (IGC), Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Comissió de Patrimoni de la Sociedad Geológica de España (SGE), Sociedad Española para la Defensa del Patrimonio Geológico y Minero (SEDPGYM), Camp d’Aprenentatge del Bages, Museu de Moià, així com un representant de l’empresa Iberpotash. La col·laboració d’aquests membres és de gran importància per al parc que pretén crear un centre de recerca.

Geoconservació
El parc compta amb un inventari dels principals espais d’interès geològic i miner. Aquesta eina, vital per la gestió, permet conèixer l’estat en què es troben els espais i organitzar-ne la seva conservació. La geoconservació es duu a terme mitjançant actuacions directes sobre el territori i també a partir de diferents accions de sensibilització a tots els nivells. Les accions de divulgació a escoles, col·lectius naturalistes, habitants del territori, així com la incorporació d’avisos i recomanacions d’ús dels espais en el material promocional, informatiu i interpretatiu que es realitzi al parc són altres eines valuoses per a la geoconservació.

Suport institucional
Institucions que han manifestat el seu suport i compromís amb el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central:
ü  Generalitat de Catalunya. Departament d’Innovació, Universitats i Empresa
ü  Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació Serveis Territorials a la Catalunya Central
ü  Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
ü  Generalitat de Catalunya. Direcció General de Recerca
ü  Diputació de Barcelona. Àrea d’Espais Naturals
ü  Institut Geològic de Catalunya
ü  Instituto Geológico y Minero de Espanya
ü  Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya
ü  Sociedad Española de Defensa del Patrimonio Geológico y Minero
ü  Sociedad Geológica de Espanya (SGE)
ü  Delegació Unesco Catalunya
ü  Consorci de Turisme del Cardener
ü  Consorci de Turisme del Moianès
ü  Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
ü  Ajuntament de Collbató
ü  Ajuntament de Súria
ü  Ajuntament de Moià
ü  Ajuntament de Castellet
ü  Ajuntament de Cardona
ü  Ajuntament de Manresa
ü  Patronat de la Muntanya de Montserrat
ü  Cambra de Comerç de Manresa
ü  Camp d’Aprenentatge del Bages
ü  Iberpotash S.A
ü  Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
ü  Universitat de Barcelona (UB)
ü  Universitat politècnica de Catalunya (UPC )
ü  Gremi d’Hostaleria del Bages
ü  Associació de productors i elaboradors agroalimentaris del Bages
ü  Denominació d’Origen Pla de Bages
ü  Fundació Alícia
ü  Associació de Cuineres del Bages
ü  Centre Excursionista de la Comarca del Bages
ü  Escola Hoteleria Joviat
ü  Museu de Moià
ü  Museu de Geologia Valentí MasachsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada